ponedjeljak, 6. lipnja 2016.

Svjetska Zdravstvena Organizacija jednoglasno je usvojila Globalnu zdravstvenu strategiju o virusnim hepatitisima


WHO hepatitis 2016

Tijekom proteklog desetljeća mnogo napora je uloženo u cilju ostvarenja vizije: svijet u kojem ljudi žive bez virusnih hepatitisa, imaju dostupne i sigurne lijekove i medicinsku skrb, prijenos infekcije je zaustavljen a oboljeli se ne susreću s nejednakošću i marginalizacijom.

Nakon 10 godina svi naši napori su se isplatili.

 28. svibnja 2016. godine u 12:35h, 194 zemalja članica donijelo je povijesnu odluku o eliminaciji virusnih hepatitisa do 2030. godine. 

Globalna zdravstvena strategija o virusnim hepatitisima jednoglasno je usvojena šaljući dosada najsnažniju poruku o globalnoj opredijeljenosti za eliminacijom virusnih hepatitisa. Cilj Strategije je eliminacija hepatitisa B i C i uključuje preventivne i terapijske ciljeve - 65% smanjenje godišnje smrtnosti te 80% povećanja liječenja.

Na 69. Godišnjoj skupštini SZO, 35 država je interveniralo snažno podržavajući Strategiju. Većina država predvođena Brazilom i Japanom izrazila je jaku političku volju za eliminacijom virusnih hepatitisa. UK i Tajland, ukazale su na ambicioznost ciljeva  Strategije naglašavajući kako će ih biti teško dostići do 2030 bez potpore SZO i drugih svjetskih organizacija.
Sve države su poduprle eliminaciju hepatitisa, ali su naglasile da trebaju potporu SZO i drugih globalnih tijela.
Republika Hrvatska nije bila službeno prisutna osim mr.sc. Tatjane Reić, predsjednice Hepatos-a i ELPA-e.
Ovo je jedinstvena prilika vrijedna slavlja. No naš posao ne prestaje ovdje. Mi kao zajednica moramo nastaviti djelovati zajedno kako bismo osigurali da države poštuju ono na što su se obvezale i da implementiraju aktivnosti kako bi se ostvario cilj eliminacije do 2030.





Nema komentara:

Objavi komentar