petak, 13. srpnja 2018.

Simpozij povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa 2018.



HULOH Hepatos - Podružnica Zagreb sudjelovala je na Simpoziju povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa 2018. koji je održan 13.srpnja 2018.godine u Klinici za infektivne bolesti “ Dr. F.Mihaljević", Mirogojska 8, Zagreb, od 10.00 – 14.00 h, a u organizaciji Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Ministarstva zdravstva RH, Klinike za infektivne bolesti «Dr. Fran Mihaljević», Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog društva za infektivne bolesti, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), European Liver Patients Association (ELPA -e), Udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa (HEPATOS), Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva.







































Programom Simpozija moderirala je Davorka Dušek, dr.med. a pozdravne govore dali su prof. dr. sc. Alemka Markotić, - ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, prof. dr.sc. Željko Krznarić, - predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, gospođa Maja Cvetojević, kao predstavnik Ministarstva zdravstva, te gospođa Lugar, pacijentica koja je tražila da se prekine stigma.

Nakon pozdravnih uvodnih riječi izlaganja prema programu:

prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med. (HZJZ) - epidemiologija virusnih hepatitisa u Hrvatskoj,
Jelena Matuzović, dr.med. (HZZO) - liječenje hepatitisa C u Hrvatskoj novim lijekovima i dostupnosti,
prof.dr.sc. Adriane Vince (Klinika za inf. bolesti) - globalna i nacionalna strategiji u borbi protiv virusnih hepatitisa, važnost koordinacije izmedu liječnika i civilnih udruga u ostvarivanju ciljeva strategije, te iznjela podatak kako se procjenjuje da u Republici Hrvatskoj ima oko 15 000 osoba s nedijagnosticiranim HCV-om,
prof.dr.sc. Tajana Filipec-Kanižaj (KB Merkur) - mikroeliminacija hepatitisa C kod bolesnika s transplantiranom jetrom.
mr. sc. Tatjana Reić, (ELPA, Hepatos) - perspektivi za oboljele od hepatitisa u EU, te predstavljanje rezultata s timom Mobilnog InfoHep Centra,
Maja Erceg, psiholog (HUHIV) - predstavila rad svoje udruge. 




Simpozij je bio prilika za sticanje novih saznanja, povezivanje i sticanje kontakata sa svrhom postizanja globalnog cilja Svjetske zdravstvene organizacije i eliminacije virusnih hepatitisa do 2030. godine.


Nema komentara:

Objavi komentar