ponedjeljak, 19. studenoga 2018.

Lucijina priča, Branka Ružića ponovo u Zagrebu


Danas, 19. studenog 2018. (ponedjeljak) Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa „Hepatos“ – Podružnica Grad Zagreb i Zagrebačka županija s partnerima organizirala je prikazivanje edukativne predstave „Lucijina priča“ u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka, CeKaTe, Trg stara Trešnjevka 1, Zagreb za srednjoškolce Grada Zagreba.

Predstavu su s oduševljenjem pogledali učenici:

X gimnazije „Ivan Supek“,
XI gimnazije,
Škole za medicinske sestre Vrapče,
Škole za medicinske sestre Vinogradska,
Škole za primalje Zagreb.

Početkom dvijehiljaditih godina kako su se počele razvijati i jačati udruge za prevenciju virusnih hepatitisa u Republici Hrvatskoj došlo je do potrebe razvoja edukativne kazališne predstave za mlade. Važnu ulogu u tome dobio je dramaturg Branko Ružić, koji piše scenarije za odrasle i djecu, te je dobitnik više nagrada za dramu, priča je to o maturantici koju život stavlja na nemilu kušnju, a za dramu „Što mi može virus?“ (Lucijina priča) dobio je i stipendiju Adris grupe.

U međuvremenu predstavu „Što mi može virus?“ / „Lucijina priča“ izvodile su razne glumačke skupine i kazališta: Malo splitsko kazalište, Teatar G, Ludens teatar, no trenutno najduže se održala u izvedbi RI Teatra i suradnji s Hepatos Rijeka, čije smo gostovanje i prikazivanja danas omogućili uz potporu Grada Zagreba.

Edukativna kazališna predstava "Lucijina priča" priča je o mladoj maturantici Luciji, koju je nesmotren način života doveo do zaraze virusnim hepatitisom C. Priča je prožeta elementima odnosa roditelja, tinejdžera i društva te stava okoline prema osobama zaraženim hepatitisom i odbacivanjem iz društva.
Predstava u trajanju jednog školskog sata, vrlo je dinamična i s puno humora, te je kao takva s oduševljenjem prihvaćena među mladima.

Predstavu u izvedbi RI teatra je režirao Marko Dorčić.

Aktivnost je provedena u partnerstvu s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, i stručne suradnice Ane Puljak, dr. med., spec. jav. zdr. - Voditeljice Odjela za promicanje zdravlja, te Škole za medicinske sestre Vrapče i ravnateljice Latinke Križnik, prof.

Financijska sredstva za provođenje ove aktivnosti dodijeljena su iz prijave na dodjelu jednokratnih financijskih potpora Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo. 





Nema komentara:

Objavi komentar