srijeda, 22. svibnja 2019.

Okrugli stol / Stručni sastanak s političkim ciljem „Fokus na tihe epidemije jetre: virusni hepatitisi i masna jetra"

Uoči hrvatskog predsjedanja Europskom unijom Hrvatsko Društvo za bolesti jetre “Hepatos”, organiziralo je dvodnevni Okrugli stol / Stručni sastanak s političkim ciljem pod nazivom „Fokus na tihe epidemije jetre: virusni hepatitisi i masna jetra" na kojem smo aktivno sudjelovali. Svrha ovog događaja je unaprijediti planirane aktivnosti u nadolazećem razdoblju kako bi se postigli ambiciozni ciljevi eliminacije virusnog hepatitisa koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija, te sagledavanje postojećeg stanja u skrbi oboljelih od NAFLD-NASH, tj. masne jetre u Hrvatskoj i Europi.

Sastanak se održao 21.-22. svibnja 2019. u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe. Grabar-Kitarović te Ministarstva zdravstva uz sudjelovanje ključnih dionika iz Republike Hrvatske koji imaju dodirne točke s virusnim hepatitisima i masnom jetrom, uglednih međunarodnih gostiju (EASL International Liver Foundation, WHO EURO, ECDC, ELPA, VHPB) te gostiju iz šire regije (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija).
Tijekom događanja održani su sastanci:
Dan 1: „Eliminacija hepatitisa: održivo financiranje - kako ga osigurati“

Dan 2: „U fokusu NAFLD - NASH: masna jetra - tiha epidemija"
Okrugli stol / Stručni sastanak s političkim ciljem u ovakvom obliku po prvi put je organizirn u Republici Hrvatskoj. Naime, nakon prethodno uspješno organiziranih događaja kojima je privučena pažnja šire javnosti o problemu virusnih hepatitisa, Hrvatska je jasno pokazala da može biti predvodnica u ovom dijelu Europe u eliminaciji virusnih hepatitisa. Ovaj uspješni model preslikan je i na podizanje svijesti o opasnostima i izazovima u rješavanju problema masne jetre. No, da bi se postigli ciljevi SZO-a i podigla razina svijesti o problemu masne jetre u ovoj regiji, potrebno je uložiti mnogo više napora u području prevencije, probira i dostupnosti terapija. Kako bi se na najbolji način pripremili te što bolje informirali širu javnost o ovim „tihim epidemijama“ uoči hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, Društvo Hepatos okupilo je važne dionike s ciljem da se procijeni trenutna situacija, utvrde dosadašnja postignuća i izazovi, što i kako poduzeti te u kojem pravcu djelovati u budućnosti.

Stručni Organizacijski odbor:

Prof. dr. sc. Adriana Vince, dr.med.
Prof. dr. sc. Sandra Milić, dr. med
Marko Korenjak
Mr.sc. Tatjana Reić

Veliko nam je zadovoljstvo i privilegija što su predstavnici Hepatos-Zagreba sudjelovali na ovom stručnom sastanku.

























Nema komentara:

Objavi komentar