subota, 25. srpnja 2015.

Tri nova skupa lijeka za virusni hepatitis C na besplatnoj listi HZZO-a


Ususret Svjetskom danu hepatitisa dobre vijesti  i za oboljele od virusnog hepatitisa C. 


Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) je 24. 7. 2015. donijelo odluku o uvrštavanju tri nova lijeka na Osnovnu listu lijekova iz nove generacije za liječenje kroničnog hepatitisa C.
HZZO planira na godišnjoj razini za nove skupe lijekove za hepatitis izdvojiti 50 milijuna kuna.
Za liječenje hepatitisa tako su uvršteni lijekovi sofosbuvir, dasabuvir i ombitasvir+paritaprevir+ritonavir, te je proširena indikacija za primjenu lijeka simeprevir koji se već nalazi na listi i za liječenje prethodno neliječenih pacijenata.
Prema epidemiološkoj procjeni, nove lijekove za liječenje hepatitisa C, vrlo visoke 90-postotne učinkovitosti, do kraja bi godine trebalo dobiti 130 pacijenata, a HZZO će, prema novom ugovoru, lijek prozvođačima plaćati terapiju po terapijskom ishodu, što znači da će plaćati troškove liječenja za one oboljele kod kojih se postigne izlječenje. Proizvođači lijekova preuzimaju troškove neuspješnih liječenja.
Ministar Siniša Varga izjavio je na konferenciji za novinare kako se radi o presedanu jer je po prvi puta HZZO s farmaceutskim tvrtkama dogovorio da se novi lijekovi za hepatitis C više neće plaćati po isporuci i primjeni nego po izliječenju bolesnika. (Poslovni)

Stavljanjem skupih ljekova na listu HZZO-a oboljeli od virunog hepatitisa C imaju mogućnosti liječenja kao i u bogatijim državama Europske unije, više o sofosbuviru i simepreviru pročitajte na linkovima: 


i pridružite nam se u utorak na obiležavanju Svjetskog dana hepatitisa.




Nema komentara:

Objavi komentar