ponedjeljak, 9. studenoga 2015.

PREHRANA BOLESNIKA S KRONIČNOM BOLESTI JETRE

Dijetalna prehrana sastavni je dio liječenja bolesnika s jetrenim bolestima. Dijetalna prehrana je posebno važna za bolesnike koji boluju ili su bolovali od zarazne upale jetre – virusnog hepatitisa. Pravilnom prehranom postiže se brži i potpuniji oporavak. Nakon preboljenog hepatitisa dijetalna prehrana štiti jetru i omogućuje joj potpuni oporavak i ispravnu funkciju.

Za jetrena oboljenja dobra je i relativno obilna prehrana, koju treba provoditi prema slijedećim uputama:
  1. Hranu treba uzimati u što više dnevnih obroka, pri tome dnevni obroci moraju biti obilniji i kalorično vrjedniji od večernjih.
  2. Previše vruća i previše hladna, te previše začinjena jela su štetna.
  3. Jesti treba polako, bez žurbe. Svaku hranu treba dobro sažvakati.
  4. Bolesnici moraju izbjegavati masnoću u svakom obliku, a kod pripremanja jela treba imati na umu da ih se smanji na najmanju moguću mjeru. Svinjska mast te loj su naročito štetni.
  5. Kod jetrenih oboljenja naročito su vrijedna jela s mnogo bjelančevina.
  6. Preporučuje se slatka jela.
  7. Upotreba alkoholnih pića je STROGO zabranjena! Alkohol i kod zdravog čovjeka oštećuje jetru, kod oboljenja od hepatitisa on izaziva neizlječiva oboljenja.

Dozvoljena jela i pića:

Juhe: 
sve vrste nemasnih juha: 
juha od nemasnog mesa, 
ovčja, 
juhe s jajetom i 
sve juhe s ukuhanim tjesteninama, 
rižom 
i krumpirom.

Mesa i bjelančevinaste namirnice: 
teletina, 
janjetina, 
ovčetina, 
riba (bijela), 
obrano mlijeko, 
obrano kiselo mlijeko, 
jaja.

Povrće: 
mrkva, 
rajčica, 
šparoge, 
krumpir, 
tikvice, 
cvjetača (karfiol), 
špinat, 
zelena salata, 
matovilac.

Povrće se može uzimati sirovo ili kuhano. 

Sve salate se mogu pripremiti s malo ulja ili octa ili s limunovim sokom.



Voće: 
banane, 
naranče, 
grapefruit,
 jagoda, 
borovnica, 
grožđe, 
jabuka, 
limuni, 
trešnje, 
breskve, 
marelice. 
Sve voće treba biti zrelo i svježe.

Napitci: 
čaj, 
kakao, 
obrano mlijeko, 
bijela žitna kava, 
razni kompoti i
 voćni sokovi.


Zabranjena jela i pića:

Svinjska mast, 

loj, 
suho meso, 
kobasice, 
salama, 
oštri začini i umaci, 
pikantni sirevi, 
orasi, lješnjaci. 
Sva alkoholna pića bez obzira na postotak alkohola.










Napomena:
Ova hepatična dijeta je sastavljena od strane KB Split - infektološkog odijela
izvor: http://www.hepatos.hr/prehrana.html

Nema komentara:

Objavi komentar