nedjelja, 26. studenoga 2017.

Deklaracija iz Sao Paula (2017)



Mi, organizacije koje se bavimo virusnim hepatitisima sastojimo se od osoba koje žive sa i / ili pod utjecajem virusnog hepatitisa, koji smo se okupili na Svjetskom Summitu Hepatitisa u São Paulu u Brazilu, od 1. do 3. studenoga 2017. godine.
  1. Želimo svesrdno poduprijeti São-Paulsku  deklaraciju predstavnika na visokoj razini.
  2. Želimo zahvaliti Vladi Brazila za održavanje Summita i pohvaliti njihovo vodstvo u borbi s  virusnim hepatitisom.
  3.  Tražimo da se ispuni, u odnosu na virusni hepatitis, od naših Vlada zalaganje za ciljeve održivog razvoja ne samo  na način da "nitko ne ostane iza", već da se  „nastoji dosegnuti mjesto najbliže prvom“.  
  4. Tražimo da prijeđete s  Ciljeva održivog razvoja 3.3 „borbu protiv“ virusnog hepatitisa i obvežete se na okončanje epidemije, kao što ste s HIV / AIDS-om, tuberkulozom i malarijom. 
  5.  Tražimo da se virusnom hepatitisu daje potpuno isti prioritet koji se dao HIV / AIDS-u, tuberkulozi i malariji koja je bila tako učinkovita u smanjenju smrtnosti od tih bolesti.
  6. Tražimo stavljanje naglaska  na pronalaženje gotovo 300 milijuna muškaraca, žena i djece koji žive s hepatitisom B ili C, ali ostaju ne dijagnosticirani. Pronalaženje tih "nestalih milijuna" bit će ključno u sprečavanju novih infekcija i bitno za osiguravanje pristupa tretmanima koji će zaustaviti da svake godine umre 1,3 milijuna ljudi.
  7. Tražimo da se prioritetno pristupi rješavanju stigme i diskriminacije koje predstavljaju glavnu zapreku u pronalaženju tih "nestalih milijuna" i davanja odgovarajuće skrbi i liječenja onima kojima je potrebna, a s time i na postizanje cilja eliminacije koji je postavljen u Strategiji globalnog zdravstvenog sektora na virusni hepatitis.
  8. Tražimo da se koristite svim nužnim sredstvima i ne dajte se zaustaviti kako bi se za sve one koji žive s virusnim hepatitisom osigurao pristup testovima i lijekovima koji im trebaju ili besplatno ili po cijeni koju si mogu priuštiti.
  9. Tražimo da uključite naše organizacije, ljude koji žive s tom bolešću, u potpunosti u izradu i provedbu nacionalnih planova o virusnom hepatitisu.
  10. Obećavamo, zauzvrat, da ćemo neumorno raditi kako bi pomogli u tim nastojanjima, biti ćemo slobodni pohvaliti dobar posao jednako kakvi smo i s kritikama neadekvatnih odgovora, osigurati ćemo zagovaranje  koje je potrebno u pronalaženju potrebnih resursa , u postizanju željenih cijena roba i doći do cilja kojeg svi dijelimo, što je uklanjanje virusnog hepatitisa do 2030. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar