petak, 24. studenoga 2017.

Edukativna predstava "Lucijina priča" u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad


24. studenog 2017. u 10 i u 11 sati izvedene su dvije predstave "Lucijina priča" u dvorani Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, u Gajnicama, Argentinska 5, Zagreb

Edukativne predstave izvedene su u okviru našeg programa edukacije mladih Grada Zagreba, a projekt koji smo radili u suradnji sa Školom za medicinske sestre Vrapče, uz potporu Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.





O PREDSTAVI 
Lucijina priča


Promicanje i unapređenje zdravlja, te edukacija mladih o hepatitisu kroz kazališnu predstavu „Lucijina priča“ u izvedbi RI-Teatara, na dramski tekst Branka Ružića, predstavu je režirao Marko Dorčić, a u predstavi su glumili Nikolina Vorić - kao Lucija, te Hrvoje Zubčić i Igor Kondić, koji su igrali više uloga.
Edukativna kazališna predstava "Lucijina priča" priča je o mladoj maturantici Luciji, koja se svojim nesmotrenim životom dovela u situaciju i zarazila se virusnim hepatitisom C. Priča je prožeta elementima odnosa roditelja i tinejđera, stavova okoline prema osobama zaraženim hepatitisom i odbacivanjem iz društva. 

Predstavi su prisustvovali učenici Srednje medicinske škole Vinogradska, Škole za primalje Vinogradska, te partnera na projektu Škole za medicinske sestre Vrapče. Predstava je s oduševljenjem prihvaćena među mladima, a i njihovi voditelji bili su zadovoljni, jednako tako i djelatnici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad. 



Kako svaku objavu koristimo i za edukaciju, evo malo o problemu hepatitisa, osobito hepatitisa C

Hepatitis je upala jetre koja može biti uzrokovana brojnim faktorima, ali najčešće je uzrokovana specifičnim virusima koji isključivo napadaju jetru.

Suvremena medicina do danas poznaje šest tipova virusa hepatitis: A, B, C, D, E i G, pri čemu su najopasniji B i C.

Virus hepatitisa B ne može se u potpunosti izliječiti, ali protiv virusnog hepatitis B možemo se zaštiti cjepivom, te postoje lijekovi koji virus drže suprimiranim (na niskoj razini).

Za virus hepatitisa C još uvijek nema učinkovitog cjepiva zbog velike sposobnosti mutacije ovog virusa, no hepatitis C se može izliječiti čak u 95% slučajeva.

Virusni hepatitis C otkriven je 1980. godine kada je postalo jasno da novi virus uzrokuje oštećenje jetre. Prije nego što je ispravno identificiran 1989. godine bio je poznat kao non-A non-B hepatitis. Godine 1991. proces screeninga je razvijen, tako da je moguće otkriti HCV (hepatitis C virus) u uzorcima krvi. Kao relativno nova bolest još uvijek postoje mnogi aspekti virusnog hepatitisa C koji još uvijek nisu u potpunosti razumljivi. S obzirom da je testiranje davatelja krvi u RH uvedeno 1993. godine, cijeli prvi dio zbivanja u našoj zemlji devedesetih je prošao bez testiranja krvi na HCV, jednako kao i operativni zahvati prije tog vremena, a moguće ga je prenijeti i s majke na dijete pri porodu.

HCV ima nespecifične simptome, prenosi se putem krvi, može ga se nositi godinama prije nego se ispolji u najgorem obliku. Teško je procijeniti kada i gdje se osoba zarazi, stoga treba osobito upozoriti  mlađe dobne skupine koje željne ukrašavanja mogu posegnuti za neadekvatnim salonima za uljepšavanje, tatoo, piercing..., također „experemetirajući“  i s intravenskim drogama i nesterilnim priborom.




Veliko hvala Školi za medicinske sestre Vrapče na partnerstvu, Gradskom uredu za zdravstvo Grada Zagreba na financijskoj potpori, učenicima i njihovim profesorima škola Srednje medicinske škole Vinogradska, Školi za primalje i Školi za medicinske sestre Vrapče na odazivu.

Tim Hepatos - Zagreb

Nema komentara:

Objavi komentar