petak, 6. srpnja 2012.

MJESEC SVJESNOSTI O VIRUSNIM HEPATITISIMA od 5 - 28.07.2012.


Nalazimo se u mjesecu srpnju u kojem se obilježava Svjetski dan hepatitisa - 28. srpnja, infekcije kojoj neprepoznavanje i neliječenje dovodi do teških posljedica - ciroze i raka jetre.
Procjena Svjetske zdravstvene organizacije je broj od približno 350 milijuna bolesnika s kroničnim hepatitisom B, i 170 milijuna s hepatitisom C. Također se procjenjuje da u Europi 50000 ljudi godišnje umre od raka jetre (hepatocelularni karcinom), a 50% tih slučajeva posljedica je zaraze s hepatitisom B ili C.
U Hrvatskoj 0,5% opće populacije ima kroničnu hepatitis B ili C infekciju, a zabilježen je lagani porast osoba oboljelih od raka jetre. Važno je naglasiti da velika većina osoba s hepatitis B ili C infekcijom nema nikakve simptome bolesti, pa se otkriju slučajno ili u već poodmakloj fazi bolesti. Također je važno naglasiti da se infekcije otkrivene na vrijeme moguće učinkovito liječiti.
Udruga Hepatos-Zagreb, potaknuta i uz pomoć svojih kolega iz Saveza oboljelih od hepatitisa RH sudjeluje u nizu aktivnosti koje imaju za cilj povećati svjesnost o načinu prijenosa virusa, faktorima rizika, potrebi testiranja te pravovremenog otkrivanja i liječenja.

AKTIVNOSTI UDRUGE U MJESECU SVJESNOSTI
- OKRUGLI STOL - 06. srpnja Udruga "Hepatos Zagreb" kao članica Saveza oboljelih od hepatitisa RH sudjelovala je na okruglom stolu "RAZVOJ NACIONALNE STRATEGIJE ZA BORBU PROTIV VIRUSNIH HEPATITISA" u organizaciji SAVEZA OBOLJELIH OD HEPATITISA RH i HULOH HEPATOS, koji je održan u Novinarskom domu u Zagrebu uz prisustvo predstavnika svih važnih političkih i zdravstvenih institucija u RH (ministra zdravlja, predstavnice Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH), te svjetskog i europskog civilnog sektora (ELPA, WHA);
- SIMPOZIJ POVODOM SVJETSOG DANA HEPATITISA - Udruga će 13.srpnja na Klinici za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu sudjelovati na simpoziju povodom Svjetskog dana hepatitisa i prezentirati svoje preliminarno izviješće o rezultatima istraživanja: "POZNAVANJE I PRIHVAĆANJE HEPATITISA NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE".
- ZRĆE - 28.07. - na sam Svjetski dan hepatitisa, udruga "Hepatos Zagreb" kao članica Saveza oboljelih od hepatitisa RH, sudjelovati će u velikoj javnoj akciji u organizaciji Saveza oboljelih od hepatitisa RH i HULOH Hepatos na poznatom ljetnom okupljalištu mladih, plaži Zrće, gdje će biti postavljen info štand u sklopu kojega će se zainteresiranima ponuditi savjetovanje, te mogućnost besplatnog i anonimnog testiranja na hepatitis C i HIV. Veliku pomoć i podršku u toj akciji dat će nam i udruga studenata medicine u RH (CroMSIC) i udruga studenata ekonomije (HSA - Hrvatska studenstska asocijacija);
- ISTRAŽIVANJE O POZNAVANJU I PRIHVAĆANJU HEPATITISA NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE provodit ćemo se do daljnjega uz pomoć naših partnera.

Nema komentara:

Objavi komentar