subota, 15. studenoga 2014.

ŠTO MI MOŽE VIRUS?

U subotu, 15. studenog 2014. godine, na europskoj manifestaciji Noći kazališta, u Kinu Forum, Studenskog doma Stjepan Radić, premijerno je prikazana edukativna predstava za mlade "Što mi može virus?", nastala u produkciji i suradnji Teatra G i HULOH Hepatosa - Podružnica Zagreb. 

Autor teksta Branko Ružić, a predstavu su režirali i izveli članovi ansambla Teatar G: Zoran Babić, Monika Haraminčić, Ana Alfirev, Sven Lendo, Iva Šoškić, Ivan Stamenković, Eduard - Edi Jerković, Lejla Jerković.

Predstava govori o posljedicama rizičnog ponašanja mlade djevojke Lucije koja se zarazila virusom hepatitisa C i osim s bolešću, bori se i s raznim predrasudama društva. Autor predstave uspio je o ovoj ozbiljnoj bolesti progovoriti s puno humora koji razbija strah i misterioznost, izruguje primitivizam, ali i nudi korisne informacije koje će mlađa publika lakše usvaja na ovaj način. 

Uz korisnike Studenskog doma, pozvane srednjoškolce, predstavu su pogledali i predstavnici državnih i javnozdravstvenih institucija:
Draženko Pandek, saborski zastupnik; 

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. A. Štampar: Voditeljica Centra za preventivnu medicinu, te Pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite prim. mr. sc. Branislava Resanović, dr. med.; Voditeljica laboratorija za serološku dijagnostiku pri Odjelu za spolno i krvlju prenosive bolesti Jasna Knežević, dr.med.;

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Odsjek za promicanje zdravlja Marijana Prevendar.
Predstava će se kroz razne izvanučionočne nastave ponuditi osnovnim i srednjim školama na području Grada zagreba i Zagrebačke županije, te tim putem djecu i mlade informirati o problemu i prevenciji hepatitisa.

Osnovna misao je da se hepatitis, kao i mnoge druge bolesti, ne događa nekom drugom, ili nekom tko je to "zaslužio", već se može dogoditi bilo kome.

Ciljana skupina (mladi) su nažalost uz intravenozne ovisnike i promiskuitetne osobe, najrizičnija skupina zbog svog ponašanja (eksperimentiranje s drogama, seksualnošću, alkoholom, tetovaže, piercing...).

Poruka nije "nemojte to raditi", nego "kad to već radite, barem pripazite da ne pokupite nešto čega ćete se teško riješiti u životu, ako uspijete uopće".

Predstavu kao i istoimeni projekt financijski podupire Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Nema komentara:

Objavi komentar