Dijetalna prehrana sastavni je dio liječenja bolesnika s jetrenim bolestima. Dijetalna prehrana je posebno važna za bolesnike koji boluju ili su bolovali od zarazne upale jetre – virusnog hepatitisa. Pravilnom prehranom postiže se brži i potpuniji oporavak. Nakon preboljenog hepatitisa dijetalna prehrana štiti jetru i omogućuje joj potpuni oporavak i ispravnu funkciju.
Za jetrena oboljenja dobra je i relativno obilna prehrana, koju treba provoditi prema slijedećim uputama:
Za jetrena oboljenja dobra je i relativno obilna prehrana, koju treba provoditi prema slijedećim uputama:
- Hranu treba uzimati u što više dnevnih obroka, pri tome dnevni obroci moraju biti obilniji i kalorično vrjedniji od večernjih.
- Previše vruća i previše hladna, te previše začinjena jela su štetna.
- Jesti treba polako, bez žurbe. Svaku hranu treba dobro sažvakati.
- Bolesnici moraju izbjegavati masnoću u svakom obliku, a kod pripremanja jela treba imati na umu da ih se smanji na najmanju moguću mjeru. Svinjska mast te loj su naročito štetni.
- Kod jetrenih oboljenja naročito su vrijedna jela s mnogo bjelančevina.
- Preporučuje se slatka jela.
- Upotreba alkoholnih pića je STROGO zabranjena! Alkohol i kod zdravog čovjeka oštećuje jetru, kod oboljenja od hepatitisa on izaziva neizlječiva oboljenja.
sve vrste nemasnih juha:
juha od nemasnog mesa,
ovčja,
juhe s jajetom i
sve juhe s ukuhanim tjesteninama,
rižom
i krumpirom.
Mesa i bjelančevinaste namirnice:
juha od nemasnog mesa,
ovčja,
juhe s jajetom i
sve juhe s ukuhanim tjesteninama,
rižom
i krumpirom.
Mesa i bjelančevinaste namirnice:
teletina,
janjetina,
ovčetina,
riba (bijela),
obrano mlijeko,
obrano kiselo mlijeko,
jaja.
Povrće:
janjetina,
ovčetina,
riba (bijela),
obrano mlijeko,
obrano kiselo mlijeko,
jaja.
Povrće:
mrkva,
rajčica,
šparoge,
krumpir,
tikvice,
cvjetača (karfiol),
špinat,
zelena salata,
matovilac.
Povrće se može uzimati sirovo ili kuhano.
Sve salate se mogu pripremiti s malo ulja ili octa ili s limunovim sokom.
Voće:
rajčica,
šparoge,
krumpir,
tikvice,
cvjetača (karfiol),
špinat,
zelena salata,
matovilac.
Povrće se može uzimati sirovo ili kuhano.
Sve salate se mogu pripremiti s malo ulja ili octa ili s limunovim sokom.
Voće:
banane,
naranče,
grapefruit,
jagoda,
borovnica,
grožđe,
jabuka,
limuni,
trešnje,
breskve,
marelice.
naranče,
grapefruit,
jagoda,
borovnica,
grožđe,
jabuka,
limuni,
trešnje,
breskve,
marelice.
Sve voće treba biti zrelo i svježe.
Napitci:
Napitci:
čaj,
kakao,
obrano mlijeko,
bijela žitna kava,
razni kompoti i
voćni sokovi.
Zabranjena jela i pića:
Svinjska mast,
loj,
suho meso,
kobasice,
salama,
oštri začini i umaci,
pikantni sirevi,
orasi, lješnjaci.
kakao,
obrano mlijeko,
bijela žitna kava,
razni kompoti i
voćni sokovi.
Zabranjena jela i pića:
Svinjska mast,
loj,
suho meso,
kobasice,
salama,
oštri začini i umaci,
pikantni sirevi,
orasi, lješnjaci.
Napomena:
Ova hepatična dijeta je sastavljena od strane KB Split - infektološkog odijela
izvor: http://www.hepatos.hr/prehrana.html
Nema komentara:
Objavi komentar