utorak, 26. srpnja 2016.

CILJ STRATEGIJE WHO - ELIMINACIJA HEPATITISA B i C DO 2030.

Cilj strategije Svjetske zdravstvene organizacije (World health organization -WHO) je eliminacija virusnih hepatitisa B i C do 2030. godine. 400 milijuna ljudi širom svijeta, među kojima je i 65 000 Hrvata, živi s virusnim hepatitisom B ili C, većina ih ne zna da su zaraženi, 1.4 milijuna godišnje umire od posljedica virusnih hepatitisa B i C, a mnogo više ih se svake godine zarazi.
400 milijuna osoba na svijetu živi s hepatitisom B ili C,
130 – 150 milijuna osoba na svijetu imaju kroničnu hepatitis C infekciju te rizik 15-30% od razvoja ciroze jetre kroz razdoblje od 20 godine,
80% smrtnosti od karcinoma jetre uzrokovano je hepatitisima.
Cilj eliminacije do 2030. godine je za:
65% smanjiti broj smrtnih ishoda,
80% povećati broj izliječenih osoba.

Virusni hepatitisi u Republici Hrvatskoj su i dalje važan javnozdravstveni problem s obzirom da se procjenjuje da je oko 25.000 osoba kronično zaraženo virusom hepatitis B, a 39.000 virusom hepatitisa C. Većina zaraženih, njih čak do 75%, nije svjesno infekcije, odnosno ne zna da je zaraženo.

Svjetski dan hepatitisa (World Hepatitis Day – WHD) obilježava se već trinaestu godinu za redom u cijelom svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj. Od 2011. godine, kao službeni dan Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) obilježava se na dan 28. srpnja.



Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa „Hepatos“ – Podružnica Grad Zagreb i Zagrebačka županija ovogodišnji Svjetski dan hepatitisima obilježit će sljedećim aktivnostima:

27. srpnja: u suradni s Uredom za zdravstvo Grada Zagreba, Hrvatskim društvom za bolesti jetre „Hepatos“ - Mobilnim InfoHep Centrom, te Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za oštećenje jetre ksenobioticima KBC Sestre milosrdnice, u Poglavarstvu Grada Zagreba u sklopu koje će se ponuditi besplatno/anonimno testiranje na HCV i savjetovanje te pregled jetre elastografijom

28. srpnja: sudjelovanje s Info pultom na stručnom Simpoziju povodom WHD na Infektološkoj klinici „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Nema komentara:

Objavi komentar