petak, 26. srpnja 2019.

28 srpnja 2019, Svjetski dan hepatitisa


Globalni prioritet: „Uložiti u eliminaciju virusnih hepatitisa“

Među 290 milijuna nedijagnosticiranih pacijenata, procjenjuje se, nalazi se i 15-20 tisuća građana Republike Hrvatske koje treba pronaći, dijagnosticirati i izliječiti, te na taj način spriječiti širenje zaraze virusnim hepatitisom.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa (World hepatitis day - WHD), 28. srpnja 2019. uključili smo se u aktivnosti, nacionalne i globalne:
  • 12. srpnja: sudjelovanje na stručnom Simpoziju povodom WHD na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Mirogojska 8, Zagrebu, tijekom kojeg je predstavljen rad (predavanje) Mobilnog IHC, što je i dio naših aktivnosti.
  • kampanja na društvenim mrežama gdje objavljujemo aktivnosti vezane uz nacionalnu i globalnu kampanju te ih je u prvoj polovici srpnja vidjelo preko 4 500 osoba.
Hepatitis B i C su kronične infekcije koje ponekad godinama ili desetljećima ne pokazuju simptome. Najmanje 60% slučajeva raka jetre posljedica je nepravodobnog testiranja i liječenja virusnih hepatitisa B i C što globalno uzrokuje do 1.34 milijuna smrti svake godine. Bez pronalaženja nedijagnosticiranih i njihovog uključivanja u sustav skrbi (eng. link to care), planirana eliminacija ostat će samo neostvareni san, koji utječe na 325 milijuna osoba diljem svijeta između kojih i više od 60-ak tisuća naših sugrađana.

Danas stojimo na kritičnoj točci puta k eliminaciji virusnih hepatitisa. Povijesno gledano kod vrlo malo bolesti postoji takva nedosljednost između tereta bolesti i političkog prioriteta kao kod virusnih hepatitisa. Otkako su otkriveni virusi hepatitisa, dobili su malo pozornosti u usporedbi s drugim zaraznim bolestima. Stigma bolesti jetre poput ciroze i hepatocelularnog karcinoma, uzrokovanih hepatitisom B ili C česti su razlog nezabilježenih uzroka smrtnih slučajeva zbog čega veliki udio globalne populacije nije svjestan problema, a malo vlada namjerava prioritizirati eliminaciju hepatitisa.

Zbog nedostatka globalne pozornosti virusni hepatitis je postao glavni svjetski ubojica. Ne može se poreći da je eliminacija virusnog hepatitisa značajan zamah dobila u 2016. godini kada su sve države svijeta, njih 194, jednoglasno podržale inicijativu Svjetske Zdravstvene Organizacije (SZO): Eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine.
Ova inicijativa po prvi puta je i pružila nadu za izlječenje milijunima zaraženih u cijelom svijetu.
Iako je ovaj događaj povećao svijest i političku pozornost diljem svijeta, do danas je samo 9 zemalja na putu eliminacije hepatitisa C i 72 zemlje su na putu eliminacije hepatitisa B u mlađih od 5 godina do 2030. godine.
Eliminacija hepatitisa u Republici Hrvatskoj započinje s pronalaženjem desetaka tisuća nedijagnosticiranih pacijenata. Upravo je veliki postotak nedijagnosticiranih pacijenata najveći problem u dostizanju globalnog cilja Svjetske Zdravstvene Organizacije – eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine.

Naše aktivnosti Nacionalne kampanje vezane za WHD 2019 započele su još u svibnju kada smo aktivno sudjelovali na dvodnevnom stručnom sastanku s političkim ciljem na visokom nivou pod nazivom „Fokus na tihe epidemije jetre: virusni hepatitisi i masna jetra", organiziran pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, te Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, a glavni organizator je bila naše krovno Društvo Hepatos.

Tijekom svibnja isto tako, u suradnji s Društvom Hepatos i KBC Sestre milosrdnice, organizirali smo aktivnosti fokusirane na Proljetni Europski tjedan testiranja 2019, a na koji se prijavilo više od 130 organizacija koje provodile aktivnosti diljem Europe.
Nadamo se i očekujemo da će relevantne institucije RH i donositelji odluka, imajući u vidu važnost pravovremene dostupnosti učinkovite terapije, osigurati daljnju podršku u provođenju prevencije i liječenja hepatitisa te poduzeti sve potrebne korake da oboljelima od hepatitisa osiguraju odgovarajuću dostupnost najučinkovitijem liječenju jer pravodobno testiranje i liječenje virusnog hepatitisa B i C može spasiti živote.

Nema komentara:

Objavi komentar