srijeda, 1. listopada 2014.




Mjesec listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, pa se svake prve subote u listopadu, ove godine je to 04. listopada 2014., organizira javna akcija pod nazivom DAN RUŽIČASTE VRPCE, posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. 

Diljem Republike Hrvatske i svijeta organiziraju se razne aktivnosti, povorke, puštanje ružičastih balona kao podsjetnik na potrebu prevencije i ranog otkrivanja bolesti od koje u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2300 žena. 

Rak dojke rijetko se javlja kod žena mlađih od 20 godina, a rizična skupina su žene između 55-e i 70-e godine, uglavnom žene rođene prije 1965. godine, babyboom generacija, poput populacije i rizične skupine osoba zaraženih virusnim hepatitisom, u vrijeme kada se o hepatitisu jako malo ili gotovo ništa nije znalo. 


Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj ima oko 40 000 osoba kroničnih nositelja virusa hepatitisa C i oko 25 000 osoba kroničnih nositelja virusa hepatitisa B, a puno njih i ne zna da su zaraženi.
Virus hepatitisa B može se reaktivirati ako je imunološki sustav oštećen, odnosno ako osoba primi imunosupresivne ljekove kao što je i kemoterapija.


Uzimajući u obzir prevenciju i rano otkrivanje raka dojke mogu se izbjeći ili smanjiti komplikacije zahtjevnog liječenja žena kroničnih nositelja hepatitis virusa, te izbjeći smrtnost uslijed zatajenja jetre.

Testirajte se na virusne hepatitise B i C, odazovite pozivu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, te pridružite tradicionalnom mimohodu.  Udruga Hepatos - Podružnica Zagreb na poziv udruge Europa Donna Croatia zajedno s Mk Prigorje i drugim srodnim udrugama sudjelovati će u obilježavanju ovog značajnog javnozdravstvenog dana. Program počinje u 10:00 okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta, odakle povorka kreće prema Trgu Petra Preradovića.




Nema komentara:

Objavi komentar