subota, 12. studenoga 2016.

Često postavljana pitanja o virusnim hepatitisima - 4. dio



Ispod ćete pronaći odgovore na neka od često postavljanih pitanja, ako ne možete naći traženu informaciju obratite nam se na e-mail adresu: hepatos.zagreb@gmail.hr

Imajte na umu, da smo ne medicinski savjetnici. Bilo kakva medicinska pitanja koja imate o svom osobnom stanju i mogućnostima liječenja trebali bi uputiti svojem liječniku.

Pitanja i odgovori:


31. Što je masna jetra?

Masna jetra (steatoza jetre) je reverzibilno stanje bez potencijala da će se dovesti do ciroze.Karakterizira ga prekomjerno nakupljanje masnih čestica (lipida / triglicerida) u stanicama jetre, (hepatocitima) a može biti uzrokovana različitim faktorima.

Uzroci masne jetre su brojni, a uključuju različite biokemijske mehanizme i izazivaju različite vrste oštećenja jetre. Najvažnije je odrediti razloge nastanka masne jetre, da li je ona nastala u trudnoći, uzrokovana alkoholom ili je uzrokovana bez ta dva prethodno navedena uzroka - nealkoholna masna jetra (NAFLD).

32. Što je nealkoholna masna jetra (NAFLD)?

Nealkoholna masna bolest jetre (Nonalcoholic Fatty Liver Disease – NAFLD)

odnosi se na spektr jetrenih abnormalnosti / bolesti u rasponu od relativno bezopasne masne jetre, do nealkoholnog steatohepatitisa (NASH), te ciroze. Zajednički faktor je svih ovih faza je da imaju nakupljanje masnoća u stanicama jetre.

33. Što je nealkoholni steatohepatitis (NASH)?

Kad je masna jetra popraćena različitim stupnjevima upala i ožiljaka (fibroza) na jetri, što je poznato kao nealkoholni steatohepatitis ili NASH. Za razliku od masne jetre, NASH se ne smatra relativno bezopasnim. Umjesto toga, NASH se smatra bolest jetre s potencijalom da uzrokuje cirozu, što može dovesti do zatajenja jetre.

34. Što uzrokuje masnu jetru?

Jetra je uključena u metabolizam masti. Taj proces može biti poremećen različitim faktoraima, uključujući određene vrste bolesti, lošom prehranom, određenim lijekovima i nekim toksinima. Kada je poremećen proces metabolizma masti, one se mogu akumulirati u jetri u povećanoj mjeri, što rezultira masnom jetrom.

Višak masnoća pohranjen je u jetri uglavnom u obliku triglicerida. Kada je mast nakuplja u jetri, a pritom nema upala ili ožiljaka, uglavnom takvo stanje masne jetre relativno je bezopasno.

35. Da li niacin utjeće na ispravan rad jetre?

Niacin (također poznat kao vitamin B3 ili nikotinska kiselina) je u vodi topiv vitamin koji se terapeutski upotrebljava kao tvar koja smanjuje lipide i kolesterol u krvi.

Nuspojave niacina uključuju crvenilo i gastrointestinalne poremećaje, a na višim produženim dozama i hepatotoksičnost.

Jetrena toksičnost je:
  • najčešća s visokim dozama sporo otpuštajućeg niacina 
  • manje učestala s produljenim oslobađanjem niacina 
  • rijetke s oblicima neposrednog oslobađanja 
Poput statinskih ljekova, niacin pomaže liječiti visoke razine kolesterola u krvi.Slično kao i statini, no, to također može oštetiti jetru. Niacin može izazvati blaga povišenja razina AST i ALT u krvi, žuticu, a rijetko i zatajenje jetre. Jetrena toksičnost s niacinom ovisi o dozi; toksične doze obično prelaze 2 grama dnevno. Dakle, oni s bolestima jetre u većem su riziku za niacinskom toksičnosti, te se uzimanje niacina kao dodatka preporuča samo pod strogim liječničkim nadzorom.

Svi vitamini B:
  • pomažu tijelu pretvoriti ugljikohidrate u glukozu, koja se koristi za proizvodnju energije 
  • pomažu tijelu metabolizirati masti i proteine 
  • neophodni su za zdrav živčani sustav, kožu, kosu, oči i jetre 
Tjelesna potreba za niacinom je obično ispunjena kroz prehranu; rijetkost je da netko u razvijenom svijetu ima nedostatak vitamina B3.

Vitamin B nije ovisn o niacinu za apsorpciju. Česti krivci za otežanu apsorpciju vitamina B su sljedeći faktori:
  • alkohol blokira upijanje vitamina B 
  • duhanski dim smanjuje apsorpciju vitamina B 
  • određene probavne smetnje kao što su celijakija, smanjuje apsorpciju vitamina B 
  • unutrašnji faktor nužan za apsorpciju vitamina B12; njegov nedostatak vidljiv je u teškoj anemiji 
Ako imate bilo kakva pitanja u vezi dodataka ili vitamini, odnosno obzirom na uzimanje, važno je razgovarati s liječnikom, kao i ljekarnikom za sva stručna mišljenja i preporuke.

36. Imam hepatitis C. Postoje li određene namirnice koje trebam jesti ili izbjegavati? 

Hrana koju treba izbjegavati

Alkohol - najvažnija promjena za svaku osobu kojoj je dijagnosticiran hepatitis je potpuno uklanjanje alkohola iz svog života.

Junk Foods – naše najdraže namirnice, ali i naziv im odgovara. Junk hrana je bezvrijedna. To nije dobar izvor prehrane za naše tijelo, najčešće, ona je puna svega onog što treba ostati daleko - uključujući masti, šećere, prazne kalorije, kemikalije i aditive. Našoj jadnoj jetri ne treba ovaj dodatni stres.

Hidrogenizirana ulja - hidrogenizirana (rafinirana) ulja su još jedan proizvod s kojim je jetri teško upravljati. To uključuje bilo koju vrstu ulja ili masti koje se stvrdnjavaju kada su hladna. Bolji izbor je laneno ili maslinovo ulje.

Gotove namirnice/jela - znamo da gotova hrana sadrži neprirodne tvari, konzervanse, punila i da je tretirana kemiskim tvarima. Zdrav razum nam govori da to nije zdravo za nas.

Voćni sirupi/sokovi - pića s visokom koncentracijom šećera. Šećer je šokira jetru, napor je za probavni proces, gušteraču i samo hrani virus hepatitisa C.

Mliječni proizvodi - mliječni proizvodi su teško probavljivi. Osobe s bolestima jetre (osobito ciroza) podložniji su razvoju bakterija u tankom crijevu od onih sa zdravom jetrom i vjerojatnije će doživjeti simptome nepodnošenja laktoze. Sve veći broj kliničara ukazuje da konzumacija mliječnih proizvoda uzrokuje poremečaj crijevne flore i pogoršava probav bolesnika s bolešću jetre.

Umjetni zaslađivači - prva riječ već daje prvi odgovor: umjetno. Ovi zaslađivači su izuzetno teški za procese u jetri, te su dodatni teret za jetru. Osim umjetnih sladila, sirupi s velikim sadržajem fruktoze nisu bolji za jetru, ni šećer nije baš prijateljski za jetru, ako ga želite konzumirati – radite to u umjerenim količinama.

Bijelo brašno (ako to nije organsko i nebijeljeno) – bijelo brašno se kemijskom obradom izbijeljuje. Puno vitamina i minerala izgube se tijekom postupka; oko 78%. Kada konzumiramo ovaj kemijski promijenjen proizvod naše tijelo treba dodatne vitamine i minerale kako bi ga obradili i iskoristili ga.

Pšenica i gluten - gluten je vrlo intrigantan, jer nismo zapravo stvoreni da ga probavmo. Nadalje, genetski izmijenjena zrnca imaju veći sadržaj glutena. Najviše genetski modificirane pšenice, tako da je otporna na pesticide i klimatske promjene koriste se u proizvodnji brašna. Ove vrste su teško probavljive, stoga i upale. Dakle prilagodivši se na bezglutensku prehranu može koristiti jetri.

Voda iz slavine -voda iz slavine može sadržavati u sebi više nego što pogađate klora, fluorida, uključujući i teških metala, anorganskih kemikalija i spojeva koje jetra neće moći obraditi. Čak i svakodnevnim tuširanjem otrove apsorbiramo kroz kožu i udišemo ih. Filtrirana voda je dakako bolja od vode iz slavine. Nabavite atest vaše vode i odlučite koji je pristup najprikladniji za vas i vašu obitelj. Za veću sigurnost, možda želite razmislite o pitkoj vodi iz boce. Destilirana voda je još jedna mogućnost, ali postoje neke kontroverze o njezinoj prednosti; stoga možda ćete htjeti koristiti destiliranu vodu u umjerenim količinama.

Namirnice koje bi trebali jesti:
  • Grah, sve vrste 
  • Orasi i ostali orašasti plodovi 
  • Povrće ( krumpir umjereno). 
  • Brokula 
  • Karfiol 
  • Kelj 
  • Alge 
  • Puno povrća , svježi sokovi 
  • Domaća juha od povrća 
  • Svježe voće u umjerenim količinama (2-3 komada dnevno) 
  • Jabuke 
  • Avokado 
  • Limuni 
  • Limunada sa svježim limunima i blago zaslađena ili voda s limunom. 
  • Salsa 
  • Začinsko bilje 
  • Češnjak 
  • Luk 
  • Biljni čajevi , hladni ili vrući 
  • Organsko djevičansko maslinovo ulje 
  • Laneno ulje 
Možete uzeti gotovo svaki recept i pretvoriti ga u zdrav obrok jednostavno koristeći zdrave namirnice. Ako ste ljubitelj shakea i smoothia, možda ćete biti zainteresirani i za te kombinacije. Uskoro na našem blogu više za jetru prijateljskih recepata.

Prehranbene navike i savjeti
  1. Jedite četiri, manja obroka dnevno. Nikad nemojte jesti veliki količine od jedan put. 
  2. Nemojte jesti pet sati prije spavanja. 
  3. Isprobajte nove namirnice - možda vam se mogu svidjeti. 
  4. Pijte puno destilirane vode tijekom dana. 
  5. Uzmite nešto za pomoć probavi uz obrok. 
  6. Jedite polako i ne ispred televizora. 
  7. Pripremite svoju hranu unaprijed, kad god je to moguće, tako da je spremna kada i vi. Možete pripremiti juhe, grah i još mnogo toga - i zamrznuti ih. 
  8. Sol - ako nemate problema sa zadržavanjem tekućine i nemate visok krvni tlak dodatak malo soli je u redu. Možete odrediti da li zadržavate tekućinu pritiskom na goljeničnu kost. Pritisnite i držite pet sekundi; ako je uvučeno nakon otpuštanja pritiska zadržavate tekućinu i trebate smanjiti unos soli. 
  9. Žvakati, žvakati, žvakati. Probavni proces počinje u ustima. Tijekom žvakanja počinje otpuštanje probavnih sokova. Žvakati, žvakati, žvakati. Jeste li završili žvakanje? 
  10. Ako ste umorni, možda ste pojeli previše ili pogrešnu hranu. Probajte se odmoriti u ležećem položaju. 
  11. Nemojte jesti kada ste ljuti, frustrirani ili vam je dosadno. Umjesto toga, idite u šetnju i razgovarajte sa sobom. To je odličan način za ublažavanje stresa. 
Nemojte zaboraviti polako napraviti promjene, polako ali sigurno. Bilo je potrebno godinama da naučite te loše navike i bit će potrebno vrijeme da ih slomite.

Savjeti za one koji imaju cirozu
Najveći dio je isti, ali postoji nekoliko važnih razlika:
  1. Nemojte jesti sirovo povrće; skuhate ga na pari umjesto toga. To su mrkva, krumpir, cvjetača ili bilo koje povrće koje je "teško žvakati". Blendanje se preferira. 
  2. Izbjegavajte alkohol, vruće umake, jako začinjenu hranu, prženu hranu, masnu hranu i slanu hranu. 
  3. Predloženi svježi sokovi:  
  • Mrkva, cikla, krastavac 
  • Mrkva i špinat 
  • Mrkva, celer, peršin 
     4.  Uzmite 2-3 suhe šljive s košticama i raskomadajte ih. Dodajte jednu šalicu kipuće vode, promiješajte            da dobijete sok. Pijte ujutro i navečer.
     5.  Kuhajte sojine klice i azuki grah (količina pola pola), skuhati laganu juhu i jesti.
     6.  Dodajte lecitin kao dodatak prehrani, uzeti do 1.500 mg dnevno.
     7.  Uzeti 800 mg vitamina E dnevno u suhom obliku. Ako niste uzimali vitamin E i prije, početi s manjim              dozama (200 mg dnevno) i polako povećavati.
     8.  Dobra hrana za jesti su brokula , prokulica, cvjetača, luk , češnjak , mahunarke (grah i leća), kupus,               paprike (blage), cjelovite žitarice, artičoke, repa , maslačak i bilja kao što su cimet, slatki korjen i                 kurkuma .
     9.  Nemojte uzimati vitamin C uz obroke jer pospješuje apsorpciju željeza. Uzmite barem 1-2 sata nakon           jela.

Jedite zdravo i živjeti duže! Pravilna prehrana je potrebno za sve nas. 

37. Imam hepatitis B koji je relativno pod kontrolom, da li mogu temeljem toga dobiti tjelesno oštećenje?

Prema trenutnim propisima da biste dobili temeljem hepatitisa određeni postotak tjelesnog oštećenja morali bi biti već jako bolesni. Određeni stupanj tjelesnog oštećenja dobivaju samo osobe koje su pred transplantacijom ili s ascitesom.

Nema komentara:

Objavi komentar