utorak, 15. studenoga 2016.

Četiri vrste orašastih plodova koji daju podršku vašoj jetri



Osim što su ukusan snack, neki orašasti plodovi pružaju iznenađujuće zdravu kombinaciju tvari koje štite našu jetru.


Kada je riječ o ispitivanju njihove zdravstvene cjelovitosti, orasi nisu uvijek prikazivani u pozitivnom svjetlu. Ova percepcija je uglavnom zbog popularnosti slatkih pečenih grickalica i ostalih orašastih proizvoda pripremljenih sa puno dodatnih masnoća, šećera i soli. No, orasi u svom sirovom obliku su zapravo neka vrsta super hrane – proteinski zalogaji napunjeni s hranjivim tvarima. Zbog dodatnih prehrambenih potreba kompromitirane jetre, osobama koje žive s bolestima jetre obično se savjetuje da uvrste orahe u svoju prehranu.

Orašasti plodovi su odlična prirodna hrana, savršeno je prilagođena našem ukusu i mogućnost odabira. Imaju tvrde ljuske, stabala s dubokim korijenima, te su plodovi oraha relativno dobro zaštićen od pesticida i onečišćenje okoliša.Vezano na pesticide i zagađenja, jetra je organ odgovoran za neutralizaciju bilo kakvih toksina koji bi se mogli naći u krvotoku. Kod nekih bolesti jetre, ova funkcija može biti umanjena. Za ublažavanje napora detoksilacije jetre, hrana s niskom razinom toksičnosti, kao što su orasi, idealne za osobe s bolestima jetre.

Osim njihovog niskog rizika od toksičnosti, orasi su vrlo hranjivi, dobar izvor proteina, antioksidansa i puni zdravih, nezasićenih masti:

• Proteini su neophodni za osobe s kompromitiranom jetrom jer daju gradivne elemente nove stanice, obnovu tkiva i funkcioniranje imunološkog sustava.

• Antioksidansi su neophodni za one s ugroženom jetrom, jer pomažu neutralizirati slobodne radikale, činbenike oštećenja jetrenih stanica.

• Zdrave, nezasićene masti su neophodni za osobe s ugroženom jetrom, jer pomažu u zaštiti protiv akumulacije masti u jetri. Osim toga, ove dobre nezasićene masti su neophodne za izgradnju zdrave stanične membrane diljem stanica jetre.

Prema studiji iz 2009. Godine američkog Loma Linda Universitya, žene koje jedu orašaste plodove manje se debljaju a pritom dobiti više vlakana, vitamina E, kalcija, magnezija i kalija od onih koji ne konzumiraju orašaste plodove. Osim toga, kod njih je pronađena viša razina lipoproteina visoke gustoće (dobar kolesterol) i niža razine C-reaktivnog proteina (marker upale u tijelu) nego kod osoba koji ne jedu orašaste plodove. Sa svrhom obrane od bolesti jetre, lipoproteinima visoke gustoće štitite se od bolesti masne jetre, a niske razine C-reaktivnog proteina mogu se povezati sa smanjenjem upale u jetri (preteča oštećenje jetrenih stanica).

Četiri vrste oraha dragocjene za njegu zdravlja jetre uključuju:

  1. Brazilski oraščić - dobar su izvor proteina, bakra, niacina, magnezija, vlakana, vitamina E i selena. Brazilski oraščići su jedan od najvažnijih koncentriranih izvora selena, s oko 80 mikrograma po jednom orahu. Selen je osobito vrijedan za osobe s jetrenim oboljenjima jer je antioksidans koji pomaže pri zaštiti oštećenja stanica jetre, mobilizira stanice u borbi protiv raka, jača imunitet i doprinosi elastičnosti tkiva - bitan je za zdravlje jetrenog tkiva.
    brazilski oraščići
  2. Orasi – Obični orasi sadrže aminokiselinu arginin, koja je potrebna kako bi se jetra detoksicirala od amonijaka. Orasi također sadrže visok postotak glutationa i omega-3 masnih kiselina, obje za koje je poznato da podržavaju zdravu detoksikaciju jetre.
    obični orasi
  3. Pekan orah - orasi pekan imaju mnoge vitamine i minerale poput vitamina E i A, folne kiseline, kalcija, magnezija, bakra, fosfora, kalija, mangana, B vitamina i cinka. Pekan orasi posebno su bogati jednim oblikom vitamina E, koji se zove gama-tokoferola. Studija objavljena u siječnju 2011. godine u izdanju časopisa Journal of Nutrition otkrila je da se nakon konzumiranja pekan oraha razine gama-tokoferol u tijelu udvostruče, a nezdrava oksidacija lipoproteina niske gustoće (loš kolesterol) u krvi smanje za čak 33 %. Ova spoznaja čini pekan orahe obrokom s dobrim oružjem u borbi protiv masne jetre.
    orasi pekan
  4. Bademi - bademi imaju isto toliko kalcija kao i mlijeko, sadrže magnezij, vitamin E, selen i puno vlakana. Magnezij je ključan mineral za opuštanje krvnih žila, neprocjenjiva je komponenta za glatko kretanje krvi kroz jetru. Osim toga, bademi smanjuju naglo dizanje šećera u krvi nakon obroka, poznati pomoćnik kod bolesti masne jetre.
bademi


A što s kikirikijem?





Iako je kikiriki tehnički mahunarka, jedan je od najpopularnijih grickalica. Kikiriki je izuzetno zdrav jer sadrži mononezasićene masnoće, fitosterole, resveratrol, vitamine i minerale. Međutim, postoje neke oprečne informacije o njegovoj koristi za jetru. To je prvenstveno zbog kikirikijevog potencijala k zagađenju aflatoksinom, moćnim kancerogenim produktom nekih sojeva plijesni koje rastu u toplim, vlažnim silosima. Ma kako aflatoksini mogu obeshrabriti, konzumirajte jedino svježe kikirikije, pohranjene na suhom, hladnom okruženju i kupljene od vjerodostojnih izvora.



Jedući orahe i samo orahe nije put prema ukupnom zdravlju, ali zamjenjujući sirovim orasima manje zdrave grickalice je prehrambena promjena prijateljska za jetru. Poznato je da oni s bolešću jetre mogu utjecati na tijek svoje bolesti putem hrane koju jedu. Kao takavi, brazilski oraščići, sirovi orasi, pekan orasi i bademi upakiran u prehranu su ukusan saveznik za zaštitu i potporu dobrobiti jetre.



Nema komentara:

Objavi komentar