subota, 12. studenoga 2016.

Često postavljana pitanja o virusnim hepatitisima - 3. dio



Ispod ćete pronaći odgovore na neka od često postavljanih pitanja, ako ne možete naći traženu informaciju obratite nam se na e-mail adresu: hepatos.zagreb@gmail.hr

Imajte na umu, da smo ne medicinski savjetnici. Bilo kakva medicinska pitanja koja imate o svom osobnom stanju i mogućnostima liječenja trebali bi uputiti svojem liječniku.

Pitanja i odgovori:

21. Kakva je pogodnost selena?

Selen je esencijalni mineral kojeg nalazimo u tragovima u tijelu. Djeluje kao antioksidans.

Čini se da niske razine selena mogu biti povezane s povećanim rizikom za rak jetre kod osoba s hepatitisom B i / ili C. Također, niske razine selena mogu pogoršati toksične učinke alkohola na jetru.

Iako nije jasno, da li dodatak selena može pomoći u sprječavanju ili liječenju oštećenja jetre, istraživanja u Kini pokazala su da u provincijama s povišenom razinom raka jetre uvođenjem selena u prehranu stanovnika doveli vrlo brzo nakon do normalne razine.

Preporučujemo savjetovati se sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka.

22. Koliko nakon izlaganja HCV-u je potrebno da test bude pozitivan na anti-HCV?

Centri za kontrolu bolesti ukazuju na to da se Anti-HCV može pronaći kod 7 od 10 osoba (70%) kad simptomi počnu, a oko 9 od 10 osoba (90%) u roku od 3 mjeseca nakon što su simptomi počeli. Međutim, važno je znati da mnogi ljudi koji imaju hepatitis C nemaju nikakvih simptoma. Dakle, važno se je testirati.

23. Koji krvni testovi su dostupni za provjeru hepatitisa C?

Postoji nekoliko analiza krvi kojima se utvrđuje da li ste zaraženi HCV-om. Vaš liječnik može naručiti samo jedan ili kombinaciju tih testova. Ovo su vrste testova, na koje vas liječnik može uputiti:
Anti-HCV (Antitijela na HCV) - Anti-HCV ne može nam reći da li je infekcija novi (akutno), kronična (dugotrajna) ili više ne postoji.
EIA (enzyme immunoassay) ili CIA (enhanced chemiluminescence immunoassay) testiranja koja se obično obavlja na prva. Ako je test pozitivan, treba biti dodatno potvrđen
RIA (recombinant immunoblot assay) dodatna ispitivanja koja se koriste za potvrdu pozitivnog EIA testa
Kvalitativna ispitivanja za otkrivanje prisutnosti ili odsutnosti virusa (HCV RNA)
Kvantitativne testovi za otkrivanje količina (titar) od virusa (HCV RNA)

Jedan pozitivan PCR test ukazuje na infekciju s HCV. Jedan negativan test ne dokazuje da osoba nije zaražena; virus može biti prisutan u krvi, ali jednostavno nije pronađen PCR testom. Kada se sumnja na hepatitis C i kad je PCR negativan, PCR treba ponoviti. Kod osoba zaraženih u prošlosti, a koje su se oporavile test može biti negativan, o kontinuitetu kontrole pitajte svojeg liječnika.

24. Mogu li imati "lažno pozitivan" rezultat anti-HCV test?

Centari za kontrolu bolesti reći će vam Da. Lažno pozitivan test znači kada test izgleda kao da je pozitivan, a zapravo je negativan. To se događa češće kod osoba koje imaju nizak rizik za bolest na koje se testiraju. Na primjer, lažno pozitivn anti-HCV test događa se najčešće kod osoba kao što su davatelji krvi koji nisu u riziku za hepatitis C. Zbog toga je važna potvrda pozitivnih anti-HCV testova s dodatnim ispitivanjem. Većina lažno pozitivnih anti - HCV ispitivanja pokazuju se kao negativni dopunskim ispitivanjima.

25. Što je PCR testiranje?

Naše shvaćanje na temelju podataka dobivenih od centra za kontrolu bolesti je da je PCR testiranje najosjetljiviji test detekcije virusa (kratica za lančanu reakciju polimeraze). U slučaju virusa hepatitisa C, PCR testiranje funkcionira uzimanjem uzorka krvi, te umnožavanjem genetskog materijala povezanog s virusom milijunima puta. PCR amplifikacije/pojačanja mogu otkriti niske razine količine HCV RNA u serumu.

Obzirom da nismo medicinski savjetnici, predlažemo da razgovarate sa svojim liječnikom u vezi bilo kakvih medicinskih pitanja koja možete imati.

26. Imam hepatitis C i trebam nešto protiv bolova, što mogu uzeti?

Ako vam je potrebno nešto protiv bolova možete razmisliti sljedećim bez recepta lijekovima: aspirin, ibuprofen, naproksen. Izbjegavajte acetaminofen. Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom u vezi uzimanja bilo kakvih dodataka ili lijekove.

27. Dijagnosticiran mi je hepatitis C, volim popiti čašu vina ili pivo uz večeru možda dva za vikende. Da li postoji prihvatljiva razina alkohola?

Za osobe s dijagnosticiranim hepatitisom C vjerujemo ne postoji prihvatljiva razina alkohola i trebao bi biti eliminiran u potpunosti.

28. Što je ascites?

Ascites je prisutnost viška tekućine u peritonealnoj šupljini, koja je prostor između trbušnih organa i kože. Kao rezultat nakupljanja ove tekućine, abdomen buja i rasteže se.

29. Što uzrokuje ascites?

Iako su bolesti jetre, posebno ciroza najčešći uzrok ascitesa, nastanka ascitesa također može imati i druge uzroke, poput raka, kongestivnog zatajenja srca ili zatajenja bubrega. Više informacija o tome možete naći posjetom: http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/bolesti-jetre-i-zuci/pristup-jetrenom-bolesniku/ascites

30. Koje je liječenje za ascites?

Liječenje ascitesa ovisi o njegovom uzroku. Ako je portalna hipertenzija uzrok ascitesa, medicinski vođena upotreba diuretika i ograničenje soli često je učinkovito kod bolesnika s portalniom hipertenzijom.

Ako diuretici i ograničenje soli nisu učinkoviti, u nekim slučajevima, liječnici mogu izvesti paracentezu / punkciju abdomena, te izvući tekućinu iz trbuha. Nekoliko litara tekućine može biti uklonjeno istovremeno.
U drugim slučajevima gdje se više puta zahtijeva postupak paracenteze kako bi se spriječilo ponovno nakupljanje tekućine, liječnik može posegnuti za drugim sredstvima.

Transjugularni intrahepatični portosistemski stent (TIPS) može se ugraditi kako bi se preusmjerile tekućine i pružilo olakšanje. Ovaj postupak potpada pod intervencijsku radiologiju.

Nema komentara:

Objavi komentar